Nyeste innlegg

Om meg

RSS Nyheter

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Linking er god presseskikk

Google har lansert en ny tjeneste som gjør det mulig å legge inn norske nyheter på hjemmesiden din – men uten at redaksjonen eller journalisten er spurt om lov. newsshow1

Det har lenge vært mulig å gå inn på Googles norske nyhetsside news.google.com og lage en personlig nyhetsutgave. Ved å klikke Tilpass denne siden øverst til høyre, kan du for eksempel velge innenriksnyheter på norsk, finansnyheter på tysk og amerikansk politikk på spansk som en del av din personlige nettavis. 3. februar lanserte Google en ny tjeneste, Google News Wizzard (se bildet). Ved hjelp av denne nettsiden kan du lage en kode som du legger inn på hjemmesiden din – og vips har du en egen rullende nyhetstjeneste fra Google.

Den norske søketjenesten Sesam (fra Schibsted) var ubehjelpelig de første årene av sin eksistens, men er etter tre år en verdig konkurrent til Google på det norske markedet. De internasjonale søkeresultatene kommer fra Yahoo, men Sesam har unike søkeresultater for norske nyheter (nyhetssøk) og norske blogger (bloggsøk). I motsetning til Google, kan du abonnere på alle søk i Sesam som en RSS informasjonsstrøm.

Da Google News ble lansert på norsk og svensk i 2006, hadde de også planer om å etablere seg i Danmark. Dette fortalte Anders Lassen under et debattmøte i DONA, foreningen for danske nettjournalister, i København igår. Lassen er direktør i firmaet Infomedia og formann for foreningen Digitale Publicister. Sammenlutning har sitt utgangspunkt i et digitalt utvalg i Danske Dagblades Forening. Flere danske dommer har forbudt danske nettsider å linke til avisers artikler uten tillatelse. De danske avisene vil at Google skal inngå en publiseringsavtale med hver enkelt lokalavis, og dele annonsefortjenesten med dem.

På møtet sa juristen Kasper Heine at Danmark befinner seg i en uklar rettsstilling når det gjelder retten til å linke. Noen ganger er det tillatt – andre ganger kan linkeren bli økonomisk ansvarlig. En gruppe danske journalister har derfor lansert et linkemanifest for å bidra til bevisste holdninger i redaksjonene omkring linking.

Resultatet av den restriktive danske praksisen – som landet bare deler med Belgia – er at danske aviser går glipp av medieutviklingen på nettet. Ikke bare unngår Google Danmark, men landet har ingen effektiv nasjonal søkemotor eller nyhetssøketjeneste. Denne utviklingen er helt tilfeldig, mente Anders Lassen.

På samme debattmøte fortalte Nicolai Thyssen, sjef for nye medier på Dagbladet Information, at han ofte ser avisens toppsaker gjengitt og omskrevet i andre nettaviser, men ofte uten kildeangivelse. – Hvis flere aviser hadde linket til hverandre, ville journalistikken bli styrket, mente Thyssen.

Norge tilhører det europeiske midtfeltet når det gjelder retten til å linke til nyhetstekster. I Napster-dommen fra 2005 skriver høyesterettsdommer Gussgard:

Når en rettighetshaver legger noe ut på nettet, eller gir samtykke til dette, må det regelmessig kunne innfortolkes at vedkommende dermed samtykker i at det lenkes til materialet.

Poenget med å linke – selv når det foregår systematisk på Google eller Sesam – er at det gir mer trafikk til alle involverte. Flere leser originalartikkelen, og dermed får nettstedet økt trafikk og økte inntekter. I tillegg øker det kvaliteten på journalistikken. Det er god presseskikk å linke til originalkilden.

Skriv en kommentar