Nyeste innlegg

Om meg

RSS Nyheter

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Facebook har kjørt fordi MySpace

Facebooks kraftige vekst har gjort at tjenesten er mer populær enn MySpace i USA. Ihvertfall hvis vi skal tro undersøkelsen Det mobile nettets tilstand fra Opera Software. Facebook opplevde en vekst på 1632 prosent flere Opera Mini-brukere, mens MySpace bare hadde en vekst på 52 prosent.opera

Det er verdt å huske på at den norske nettleseren Opera har under en prosent markedsandel i verden. Tallene for veksten i de sosiale nettverkene gir derfor ingen statistisk korrekte målinger. På de håndholdte apparatene er Opera allikevel en betydelig større aktør å regne med. Tallene kan derfor kan gi en interessant pekepinn om utviklingen når det gjelder de sosiale nettverkenes popularitet. Brukerne av Opera Mini nedlastet 6, 4 milliarder nettsider i desember 2008, ifølge Opera Software. Opera Mini fyller lite og er rask i bruk sammenlignet med Microsofts Explorer.

Da Opera introduserte sin Small Screen Rendering– teknologi i 2003, revolusjonerte det mobile brukeres surfing på nettet. Inntil da var det nødvendig å kode sidene spesielt for mobile surfere, for eksempel ved å tilpasse dem til WAP-teknologien. Small Screen Rendering var en nyvinning ved at den delte opp alle vanlige nettsider i spalter, slik at den mobile brukeren kunne se de samme nettsidene som alle andre. Og den som publiserte behøvde ikke å ha egne sider for mobile brukere.

I den engelsktalende verden går Facebook sin seiersgang. I USA, England (vekst 536 prosent) og Sør-Afrika er Facebook klart størst. Også i Indonesia og Egypt opplever de sosiale nettverkene stor vekst av Opera Mini-brukere.

Tallene bekrefter mine egne observasjoner når det gjelder modenhet i de forskjellige markedene. Norske brukere har anglosaksiske nettvaner. Kulturell orientering, engelskkunnskaper og utenlandsstudier gjør at nordmenn kaster seg over de amerikanske nettbølgene raskt. Danmark og Tyskland ligger noe etter, men det er tydelig at når nettverk som Facebook går frem, dukker de samme menneskene opp på Linkedin – det profesjonelle nettverket. Og MySpace er fortsatt stedet å lansere seg som nytt og ukjent rockband.

Journaliststudentene på Norges Kreative Fagskole observerer også at de sosiale nettverkene blir mer lik hverandre. Facebook får profesjonelle funksjoner (applikasjoner og grupper), mens Linkedin tar etter Facebook og har nylig lansert – joda – grupper og applikasjoner.

Operas sterke posisjon i Russland og Ukraina er bemerkelsesverdig. I Ukrainia har Opera en markedsandel på over 10 prosent. De globalt 10 største sosiale nettverkstedene for Opera Mini-brukere er (2008-vekst i parantes):

vkontakte.ru (909.17 %)
facebook.com (693.11 %)
friendster.com (670.13 %)
orkut.com (296.78 %)
odnoklassniki.ru (545.40 %)
peperonity.com (396.65 %)
hi5.com (372.60 %)
myspace.com (618.42 %)
mamba.ru (1055.51 %)
mocospace.com (834.89 %)

Skriv en kommentar