Nyeste innlegg

Om meg

RSS Nyheter

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Hvilken søkemotor overtar etter Google?

I 1999 nevnte Jakob Nielsen at han hadde begynt å bruke en ny søkemotor. To studenter fra Stanford, Sergey Brin og Larry Page, stod bak oppstartfirmaet Google. Den burde jeg prøve. Jeg ble slått av Googles enkle, rene grensesnitt. Mens de andre søkemotorenes startsider var fyllt av alle mulige linker, annonser og henvisninger, hadde Google bare ett felt – søkefeltet. Søkeresultatene var ikke alltid like imponerende, men de var ofte relevante, og alltid frie for de reklame- og pornofylte sidene som ofte dominerte konkurrentenes søkeresultater.

Da Google nylig feiret tiårsjubileum, var de 20 000 ansatte i Googleplex, hovedkvarteret i California. Søkemotoren får 200 millioner daglige forespørsler. Selskapet regnes å være verdt rundt 1 000 millarder kroner. Google har sin egen satellitt som forsyner karttjenesten Google Maps med oppdatert informasjon. Google Chrome er Googles egen nettleser – foreløpig kun i beta for PC. Angivelig har 1, 5 millioner kunder satt seg på venteliste for å kjøpe mobiltelefonen med Googles eget operativsystem Android – som ingen ennå har sett.

Google har revolusjonert nettsøkningen. Konkurrentene har vært nødt til å skjerpe seg. Nye funksjoner hos den ene er raskt å finne hos de andre søkemotorene. Altavistas – senere Yahoos – oversettertjeneste Babelfish finnes nå også hos Google. Karttjenesten Google Maps finnes i en norsk versjon hos Schibsteds søkemotor Sesam. Og bloggsøkefunksjonen hos Technorati er kopiert av både Sesam, Google og Ask.

Når journaliststudentene på Norges Kreative Fagskole blir lært opp i systematisk nettsøkning, blir mange overrasket over at Altavista ofte returnerer flere funn enn Google. Og at operanden NEAR – som Google ikke understøtter – kan gi en journalist veldig nyttige søkeresultater. Det hjelper jo lite om det ene søkeordet opptrer på side 3 og det andre søkeordet på side 803 i et dokument, hvis de ikke har noe med hverandre å gjøre. Med NEAR-kommandoen er søkeren sikret at søkeordene opptrer 10 ord eller nærmere hverandre i et dokument. I Ask er det 25 ord eller nærmere.

Søkemotoren Ask har spesialisert seg på å finne RSS informasjonsstrømmer og gjøre dem søkbare. Etterhvert som Google blir mer og mer komplisert og omfattende, dukker det opp konkurrenter som er verdt å prøve. Nye oppstikkere er Cuil, Hakia, Sitidi og Exalead. Andre nye søkemotorer er ikke basert alene på programmering, men på anbefalinger fra brukerne. Vi kan kanskje kalle dem sosiale søkemotorer? Hos Nosyjoe, Twingly, Sproose og Wikia er det brukerne som foreslår og rangerer søkeresultatene. En av dem kan være den neste Google.

Kommentarer

Innlegg fra Jo
Time: 15. oktober 2008, 22:55

Det med NEAR må jeg prøve ut.

Yahoo er forresten ganske store i USA og andre steder, selv om Google helt klart er størst i Europa. I USA er også tjenester som Yahoo-messenger mye brukt, og de har også gode verktøy for alt fra aksjer, økonomi til tjenester som Yahoo-pipes.

Dessverre fant jeg ingen tall for å understøtte dette i farta. Kanskje du vet noe mer om det?

Innlegg fra admin
Time: 17. oktober 2008, 02:18

Yahoos katalog på engelsk er OK – en gang i tiden hadde de en skandinavisk redaksjon i København, men de skandinaviske sidene er visst borte. Jeg mener også de hadde en bloggsøkefunksjon, men den kan jeg ikke finne lenger.

Prøv Greg Notess’ sider når det gjelder søkemotorenes popularitet:

http://www.notess.com

Innlegg fra Ronny Rene Nielsen
Time: 28. oktober 2008, 23:16

Som middels ung nettbruker må jeg innrømme at jeg så og si utelukkende bruker Google til å søke. Det med operanden NEAR var svært interessant info.
Jeg er dessuten enig i at Google kan gi for mye info. Mitt inntrykk er dessuten at Google.uk gir bedre info enn Google.no. Kanskje bare noe jeg tror? At de forskjellige søkemotorene er gode på forskjellige søk, er også interessant.
Ser fram til ditt foredag i morgen onsdag 29.10.08

Skriv en kommentar