Nyeste innlegg

Om meg

RSS Nyheter

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Twitter er en plattform for tjenester

Det interessante med Twitter er ikke bare mikrobloggetjenesten på 140 tegn. En skog av sekundære tjenester har vokst opp. Du kan abonnere på stikkord, forfattere eller grupper av forfattere. Deres twitterstrøm kan du legge ut på din egen hjemmeside eller blogg.

Ida Aalen, masterstudent på NTNU, har laget en god oversikt over de sosiale reglene som gjelder på Twitter. Hun sammenligner Twitter med et middagsselskap hvor det hersker bestemte konvensjoner:

http://idaaalen.wordpress.com/2009/04/06/twitter-er-som-et-middagsselskap

Linking er god presseskikk

Google har lansert en ny tjeneste som gjør det mulig å legge inn norske nyheter på hjemmesiden din – men uten at redaksjonen eller journalisten er spurt om lov. newsshow1

Det har lenge vært mulig å gå inn på Googles norske nyhetsside news.google.com og lage en personlig nyhetsutgave. Ved å klikke Tilpass denne siden øverst til høyre, kan du for eksempel velge innenriksnyheter på norsk, finansnyheter på tysk og amerikansk politikk på spansk som en del av din personlige nettavis. 3. februar lanserte Google en ny tjeneste, Google News Wizzard (se bildet). Ved hjelp av denne nettsiden kan du lage en kode som du legger inn på hjemmesiden din – og vips har du en egen rullende nyhetstjeneste fra Google. Les mer »

Facebook har kjørt fordi MySpace

Facebooks kraftige vekst har gjort at tjenesten er mer populær enn MySpace i USA. Ihvertfall hvis vi skal tro undersøkelsen Det mobile nettets tilstand fra Opera Software. Facebook opplevde en vekst på 1632 prosent flere Opera Mini-brukere, mens MySpace bare hadde en vekst på 52 prosent.opera

Det er verdt å huske på at den norske nettleseren Opera har under en prosent markedsandel i verden. Tallene for veksten i de sosiale nettverkene gir derfor ingen statistisk korrekte målinger. På de håndholdte apparatene er Opera allikevel en betydelig større aktør å regne med. Tallene kan derfor kan gi en interessant pekepinn om utviklingen når det gjelder de sosiale nettverkenes popularitet. Brukerne av Opera Mini nedlastet 6, 4 milliarder nettsider i desember 2008, ifølge Opera Software. Opera Mini fyller lite og er rask i bruk sammenlignet med Microsofts Explorer. Les mer »

iPhone størst blant Springer-leserne

Hele 32 prosent av Springers mobile nettbrukere har en iPhone. På andreplass er Opera-brukerne med 4 prosent, forteller Christian Golecki, ansvarlig for Springer-gruppens satsning på mobil journalistikk. Les mer »

Hvilken søkemotor overtar etter Google?

I 1999 nevnte Jakob Nielsen at han hadde begynt å bruke en ny søkemotor. To studenter fra Stanford, Sergey Brin og Larry Page, stod bak oppstartfirmaet Google. Den burde jeg prøve. Jeg ble slått av Googles enkle, rene grensesnitt. Mens de andre søkemotorenes startsider var fyllt av alle mulige linker, annonser og henvisninger, hadde Google bare ett felt – søkefeltet. Les mer »

Kinesiske bloggere utfordrer partilinjen

Isaac Mao er en av 25 millioner kinesiske bloggere som skaper bekymring for propagandaministeriet i Kina. – Alle de offisielle mediene snakker med samme stemme – kommunistpartiets stemme, sier Isaac Mao. Les mer »

Tuenti ganger større på spansk

Hele 83 prosent av unge spaniere bruker en sosial nettjeneste, men det er ikke Facebook og MySpace de foretrekker. Les mer »

Wikia: Ny søkemotor

Wikia er en ny søkemotor fra grunnleggeren av Wikipedia, Jimmy Wales. Den fungerer etter wiki-prinsippet: et samfunn av bidragsytere arbeider sammen på nettet på en åpen måte. Brukere kan legge inn og rangere nettsider, og de kan knytte artikler til interessante søkeord.

Finn frem på internettet

Mange er ikke klar over hvordan en søkemotor, en katalog, eller en bloggsøkemotor fungerer. Dersom du behersker de basale søkeredskapene, kan du finne informasjon mye mer effektivt på nettet.

Jeg har skrevet en artikkel (på dansk) i Designværkstedet om hvordan du kan bruke internettets forskjellige søkeredskaper:

http://design.emu.dk/artikler/1008-relinfo.html

Undersøkende på Lillehammer

Den internasjonale konferansen om etterforskende journalistikk fant sted på Lillehammer 11. – 14. september 2008. Her møttes journalister fra 79 land for å fortelle om sine erfaringer. Jeg hadde stort utbytte av konferansene i København i 2003 og i Amsterdam i 2005. Som journalist er det spennende å høre om hvordan journalistikk drives i andre land. Ofte får du idéer til nyhetssaker i ditt eget land. Les mer »